GUIDE

Alla hjärtans dag på Östermalm

Årets mest kärleksfulla dag är snart här. Här kommer sju vinnande upplägg för dig som ännu inte gjort några planer för 14 februari.

Lina, Claudio och Natalie Montanari

1. Kärlek på italienska
Den romantiska trattorian Montanari har en om möjligt ännu mer romantisk liten bakficka – Piccolo. Med en precis lagom uppstyrd krogmiljö, uppsluppen stämning och trevlig service. Maten och vinlistan håller hög klass utan att bli för gastronomiskt nördig, här serveras mat som sprider värme i hjärttrakten. Ut från köket strömmar italienska klassiker från regionen Marche, med dekadenta rätter som tryffelpasta och smörstekt marulk.

Tyge & Sessil

2. En tur runt kvarteret
Börja med en drink i växthusbaren på Taverna Brillo, gärna tidigt innan det blir allt för fullsatt. Fortsätt med en avstickare till Brahegatan och vinbaren Tyge & Sessil, med snacks och ett glas naturvin. När det börjar kurra i magen ligger Ekstedt runt hörnet. Stjärnkrogen levererar kvarterskrogsstämning, ackompanjerat av ett kök i absolut världsklass. Här lagas allt över eld, och lågorna från köket reflekteras i den spegelklädda matsalen. Ett besök på Ekstedt ä, en restaurangupplevelse som garanterat kommer göra årets alla hjärtans dag till en att minnas.

Restaurang Volt

3. Eftertraktad innekrog
Det unga – men likväl erfarna och ruskigt kompententa – kompisgänget bakom Volt har skapat ett framgångsrecept. De är en given inspirationskälla för många finkrogar som öppnar i Stockholm just nu. Förstklassiga, spännande och delikata råvaror som tillagas till perfektion, mat ska inte vara svårare än så. Rätterna på menyn kombineras med ett spännande urval av naturviner och serveras tillsammans i en krispig och modernt inredd lokal på lugna Kommendörsgatan.

Innanför dörrarna på Pelle Johanssons Stim är det mysigt

4. Konst och kvarterskrogar
Efter en gallerirunda på Ulrikagatan, med obligatoriska besök på Belenius och ELASTIC, fortsätt promenaden längs Narvavägen. Till Pelle Johansson och Folke Hellegrens nya kvarterskrog Stim, som ligger vägg i vägg med den populära vinbaren Bar á Vins. Geografiska förutsättningar som bäddar för en vinnande date night. Börja med ett glas rött hos vinbarens ägare Philippe Simon och fortsätt till ett uppdukat bord för två på mysiga Stim. Ät grillad fisk med iskall lager i glaset och gör er hemmastadda i matsalens trivsamma sorl. Efter middagen är det bara att traska tillbaka till Bar á Vins, där stearinljusen brinner och stämningen är på topp. Slå er ner vid fönstret, beställ in en ostbricka och spana ut över Karlaplan.

Oaxen Slip

5. Sakta genom stan
Vårsalongen på Liljevalchs konsthall är den perfekta konversationsstartaren, en Stockholmsklassiker som alltid levererar. Fortsätt till Oaxen Slip, slå er ner i matsalen under de upphängda båtarna och njut av rätter att dela på – som ankbröst, krabba och svenska ostar. Efter maten går promenaden tillbaka in mot stan förbi Skansen, Biologiska och Nordiska museet, över Djurgårdsbron och längs med Strandkajen. Checka in på Hotel Diplomat – det i bästa stället för den som vill leka turist i sin egen stad. Lobbyn, restaurangen, baren – allt på Diplomat ger en känsla av att vara bortrest och på romantisk weekend. Rummen är stilrena och lyxiga, försök att boka ett med vacker utsikt över Nybroviken. Det blir inte mer romantiskt än så.

Grand Hôtel

6. Ta hand om dig
Grand Hôtel finns allt som hör hemma på ett spa i världsklass. Att släntra ut på Blasieholmen efter en härlig massage och lyxig frukost är den ultimata starten på alla hjärtans dag. Fortsätt dagen i hälsans tecken hos erfarna Jennie Liljefors och Altromondo Yoga på Grev Turegatan. Ett lunchpass med lugnande och energigivande Anusara Flow eller dynamiska Soma Move är en minst sagt värdig fortsättning när man vaknat på topp.

Ett Hem

7. Gör er hemmastadda
Checka in på Stockholms snyggaste hotell – Ett Hem. Boka en svit och njut av ett varmt bad innan ni går ner på nedervåningen och sätter er vid middagsbordet. Slå er ner framför den öppna brasan med ett glas vin och låtsas att ni har flyttat in på riktigt. Vill ni att dagen blir ännu längre? Börja med ett besök på Stockholms främsta biograf för självständiga filmer, Zita på Birger Jarlsgatan och i år är alla hjärtans dag-tablån en riktigt fullträff.