GUIDE

Få balkongen att blomstra under senvintern

På Rosendals Trädgård blommar det året om. Vi frågade trädgårdsmästaren Malin Skiöld och floristen Maria Berg hur man bygger en hållbar balkongplantering och vilka blommor som är rätt i säsongens buketter.

Bild: Katja Halvarsson

Vad skall jag tänka på när jag inreder min balkong även för vintern?
– Utgå från platsens förutsättningar. I vilket väderstreck ligger din balkong? Blåser det mycket? Och handla växter av god kvalité, de bästa är inte alltid de största och mest blomstrande exemplaren. Ta hjälpa av de som kan, med rätt växter från början blir det lättare att lyckas i det långa loppet.

Malin Skiöld

Finns det något annat vanligt misstag man gör?
– Att man väljer för små kärl, eller kärl utan dränering. Köp en kruka som du lätt kan ta in om temperaturerna faller och investera i en fiberduk som du lägger över växterna på natten för att undvika frost. Se också till att isolera krukorna invändigt med bubbelplast eller frigolit innan plantering.

Hur bygger jag en balkongträdgård som ser snygg ut vintertid?
Grunda med starka basväxter som vintergröna buskar, träd och barrväxter. De klarar låga temperaturer. Sen kan man fylla på med färg, som lökväxter som narcisser och hyacinter. I början av mars, om temperaturen ligger runt noll, kan du fylla på med penséer i olika färger.

Rosendals plantbod. Bild: Katja Halvarsson

Någon underskattad trädgårdsväxt?
– De trygga och säkra växterna. Genom att bygga en säker och stabil stomme är det lättare att addera rariteter och exklusiva skönheter. Aronia, kornell, ölandstok, nävor, bergenia, rönnar och prydnadsaplar gör sitt jobb i trädgården och skapar samtidigt förutsättningar för andra växter att blomstra vid sidan av.

Kan ni tipsa om några lättskötta blommor som klarar att man är borta i två veckor i vintertider?
– Pelargoner, begonior och suckulenter klarar en ojämn bevattning. En tumregel är att ju svalare du har hemma, desto bättre klarar sig blommorna. Då torkar de inte ut lika fort.

Grönt, vårlikt arrangemang på Rosendal

Gröna växter har varit populärt länge. Håller trenden i sig?
– Framför allt har intresset för gröna växter vuxit bland yngre personer. En av våra kollegor är en inbiten samlare och har över 100 krukor med olika gröna växter hemma. Rena rama djungeln.

Vilka blommor ska man ha i buketten nu?
– Tänk säsongsbaserat. Nu i början av året gäller svenskodlade tulpaner och kvistar. Senare tar narcisser och påskliljor vid.

Tidig vår i Rosendals plantbod

Bröllopssäsongen drar snart igång. Vad gäller för årets brudbuketter?
– Varje brud har sin dröm, men vi ser gärna att man väljer blommor i säsong, odlade så lokalt som möjligt. Gifter man sig så här års kan man kombinera blommor med knoppande kvistar, och på så sätt fånga årstiden.

På Östermalm finns många sekelskiftesvåningar. Vilka blommor passar bäst där?
Tänk stort när du väljer kruka och vas. Hängande arrangemang som kransar eller girlanger funkar också. Krukväxter som tar för sig av utrymmet; mårbackapelargoner, herrgårdsbegonia eller monstera är perfekt för våningar med högt i tak och stora fönster.