KONST

”Alla etablerade svenska konstnärer har ställt ut på Vårsalongen”

Den 12 januari är det vernissage för den årliga Vårsalongen. För Östermalm.net berättar konsthallschefen Måsten Castenfors om dyra verk, författaren Lena Anderssons konstintresse och hur det känns att äntligen flytta hem till Djurgården.

Mårten Castenfors

Vilka är de mest framgångsrika konstnärerna som har ställt ut på Vårsalongen?
Jag skulle nog säga Lars Lerin. Eller Dick Bengtsson. Dicks konstnärskap blev avgörande för många yngre konstnärer på 60- och 70-talet. Hans målningar var ofta jävligt konstiga, men han bröt alltid sönder bildrummet på nya sätt – om och om igen. Lena Cronqvist är också en av de största. Så gott som alla väletablerade svenska konstnärer har varit med på Vårsalongen.

Lena Cronqvist

Hur ser det sociala spelet ut? 
– Det är en stor cirkus. Vårsalongen har något skojigt och energiskt över sig, och är ovanlig eftersom både etablerade konstnärer och amatörer ställer ut samtidigt. Besökarna hittar alltid något de hatar, och något de älskar. Det är nog framgångsreceptet.

Vilket är det dyraste verket som någonsin sålts?
– För ett par år sedan såldes en målning av en Stockholmsvy för 350 000 kronor. Det tyckte jag var lite väl mycket – men kul för konstnären!

Årets jury från väns: Mårten Castenfors, ordförande, Lena Andersson, Sara-Vide Ericson och Dan Wolgers

Författaren Lena Andersson är med i juryn i år. Är det viktigt ha med någon son inte jobbar med konst?
– Det är bra att få in någon som rör sig utanför konstvärlden, absolut. Magnus Uggla var med förra året. Han var lysande och bidrog verkligen med sin nyfikenhet. Sen är ju både Uggla och Andersson väldigt konstintresserade. Annars skulle det inte funka tror jag.

Liljevalchs har renoverats under lång tid. Hur känns det att vara tillbaka i lokalerna på Djurgården?
– Det är verkligen en ”borta bra men hemma bäst”-känsla. Jag blir tårögd när jag går omkring i salarna, bland våra egna väggar. Jag kan ju liksom varje millimeter av kåken. Att hänga konst blir väldigt roligt då.

Störs årets Vårsalong av det fortfarande pågående bygget?
– Den gamla delen är helt klar, men jag ser det som en skojig detalj att utställningen står mitt i en byggnadsplats. Hoppas besökarna känner så också. Det finns en skön energi i att det väsnas och dammar lite.

Vårsalongen 2017

Vilken är den bästa Vårsalongen du upplevt?
– Så fort jag hänger upp ett nytt konstverk på väggen så är jag övertygad om att det är det bästa som har gjorts. Det senaste måste vara det bästa. Så jag säger förra året, det var väldigt kul.

Har du några personliga favoriter i år?
– Ja, det har jag. Men jag säger inte vilka, då blir de andra ledsna.