KONST

”Fotografi som konst är nytt för östermalmarna”

23 november – 30 november visas det bästa av svenskt fotografi på Link Image popup-galleri på Sibyllegatan 26. Allt från klassiskt i svartvitt till modernt modefotografi. Walter Hirschs stillbilder från inspelningen av Roy Anderssons film “En Kärlekshistoria” visas för första gången sedan 1969.

Anna Sievert från Link Image

Anna Sievert befinner sig i veckan på Östermalm och Sibyllegatan 26. Hon jobbar på Link Image. De har till vardags inte något traditionellt galleri utan säljer fotografier från sitt showroom på Götgatan och online. Anna har en gedigen grund i auktions- och konstvärlden från Grundemark Nilsson Gallery, Fotografiska och Stockholms Auktionsverket. Hon ser fram emot att återigen jobba i galleri.

– Vi kommer att visa det absolut bästa från svenskt fotografi. Bland andra Hans Gedda, Gerry Johansson, Lennart Nilsson, Tuija Lindström, Elisabeth Toll och Julia Hetta. Vi har så mycket fin fotokonst i Sverige, men publiken är inte lika van vid fotografi som konstform som i till exempel Tyskland och Frankrike. Vi har inte samma bredd i konstpubliken så det är svårare att ställa ut enskilda fotografer, vi har valt att arbeta bredare, säger hon.

”En Kärlekshistoria” av Walter Hirsch

Hur ser Östermalmarna på fotografi i jämförelse med måleri och skulptur?
– Under min tid som intendent på Auktionsverket jobbade jag mycket med familjer som har haft klassisk konst i sina hem i generationer. Att samla fotografi är nytt för många av dem. Fotokonsten har inte riktigt haft en plattform i Stockholm, vi vill skapa en sådan, berättar Anna.

Hur stillar man deras oro över att investera i fotografi?
–Vårt jobb är att vägleda köparen om värdet av kvalitét, tekniker och editioner. Fotografiska har givetvis gjort sitt, men vår nisch är svensk fotografi. Vår bransch handlar om väl förvaltade konstnärsskap. Det är inte som med grafiken på 70- och 80-tal då tryck gjordes i stora upplagor. Ett foto som till exempel Hans Geddas porträtt av Nelson Mandela produceras i små kontrollerade upplagor. Ett stort sådant går för cirka 300 000 kr. Vi ställer ut både små och stora verk av mer eller mindre etablerade konstnärer, säger Anna.

Vernissage torsdag den 23 november kl 18:00–22:00 på Sibyllegatan 26. Besök utställningen till och med den 30 november mellan 12:00-18:00 (förutom lördag och söndag 12-16)