KONST

Gallerihoppa på Östermalm i september

September bjuder på tre nya, spännande utställningar på tre av Östermalms vassaste gallerier. Glaskonst, insekter i silver och massiva bergsfoton. Börja månaden med en gallerirunda.

Stones and Vessels, Ann Wåhlström
Ann Wåhlström är representerad på Nationalmuseum i Stockholm, The Chicago Atheneum samt på Corning Museum of Glass i New York. I USA har Ann arbetat i glashyttor i Seattle och Tacoma. Senast på Museum of Glass i Tacoma – en mytomspunnen hytta inspirerad av glaskonstens ledande konstnär Dale Chihuly, som Ann studerade under vid Rhode Island School of Design.

Utställningen Stones and Vessels består av 36 stenar och dropp- och cylinderformade kärl. Verken har inspirerats av strandpromenader på Gotlands västkust. Gotlands landskap med hav, horisont, sjögräs, tång, stenar och lavar syns tydligt i utställningen.

Tekniskt har verken bland annat framställts genom en teknik kallad ”murrini” uppkallad efter Murano, den lilla ön i lagunen utanför Venedig där man i århundranden utvecklat glaskonsten.
Galleri Glas, Nybrogatan 34
galleriglas.se

Conversation Pieces, Ru Runeberg
Ru Runeberg är aktuell på Galleri Sebastian Schildt, i samband med att Finland firar 100 år. Ru Runeberg är en av Finlands främsta silversmeder och känd för sina skulpturala insekter. Utställningen är både bruksföremål och konst. Bordsdekorationer att duka med, och flera av föremålen kan användas som spel.
Bakom galleriet står Sebastian Schildt som själv är en av Sveriges främsta silversmeder.
Galleri Sebastian Schildt, Strandvägen 5B
gallerisebastianschildt.se

The Mountain Theory, Jacob Felländer 
Gränsöverskridande samarbete. Det mänskliga och sköra ställt mot urbergets eviga väldighet. Där har ni det centrala temat i fotografen Jacob Felländers nya utställning The Mountain Theory, som öppnade på CF Hill 25 augusti. I en mängd fotografier porträtterar han bergsmassiv i olika ljus och temperament. Artisten Anna Ternheim har bidragit med texter och titlarna till verken är hämtat från hennes kommande album.
CF Hill, Norrlandsgatan 24
cfhill.com