MODE

Favoritlooks från modeveckan

Stockholms modevecka är över – under tre dagar fylldes Östermalm till bredden av catwalkmodeller och välklädda modeorakel. Vi har valt ut fyra favoritlooks från de kommande höst- och vinterkollektionerna.


Busnel
Allt annat än en nykomling på modescenen, märket grundades 1920 av Monsieur och Madame Busnel. Märket fokuserar fortfarande på ull av högsta kvalitet, under andra världskriget blev deras fiskartröja ett signaturplagg för den franska armén. Svenska Louise Falkenberg köpte Busnel 2009 med visionen om att ge märket en nystart. Vi gillar särskilt den här uppstyrda herrlooken, med en längre dubbelknäppt blazer och en löst sittande byxa med diskreta kritstreck känns den helt rätt i höst.

Iggy Jeans
Ingrid Berg är bara 15 år men redan ett omtalat namn i svenska modekretsar. Hon specialiserar sig på denim, där hon både syr egna plagg och experimenterar med vintage-mönster. Att förena praktiskt mode med punk är Ingrids motto. Något som jeansguden Örjan Andersson (grundare till Cheap Monday) uppskattade och nu säljs Iggys kläder i Örjans butik på Södermalm. Här har Ingrid med säker hand brutit av ett par monotont krämvita jeans med en rockig och stilig stripe i orange och svart.

Pappa Nils, till vardags broccolibonde i Torvalla, till höger

Johannes Adele
Ett unisex-märke grundat i Paris av svenske Johannes Leijonberg och hans franska flickvän Adèle Gillardeau. Kreatörernas skapelser är minst sagt iögonfallande. Vem vill inte slänga en tjock filt över axlarna, dra scarfen över huvudet och toppa allt med en kaxig hatt? Johannes pappa Nils, till vardags broccolibonde i jämtländska Torvalla, har för vana att mannekänga sin sons plagg när det är dags för modevisning. Och under årets modevecka i Stockholm bar Nils upp sina lädershorts alldeles fläckfritt.


Emelie Janrell
Emelie är både känd för sina färdigheter som modedesigner och för sina konstnärliga samarbeten. Alla plagg i hennes kollektioner är skräddarsydda och sys av Emelie själv i ateljén på Östgötagatan. De kännetecknas av rena linjer, harmoniska skärningar och ett väldigt detaljrikt hantverk. Vad kan gå fel med en snävt skuren lila sammetskostym? Det är dekadens i sin renaste form och garanterat en outfit som du kommer att vara ensam om på bjudningen.