MODE

”Skor är kul, krångla inte till det”

Den 1 december slår svenska skovarumärket Myrqvist upp portarna till sin första butik på Grev Turegatan 46. Grundaren Sebastian Öhrn har efter fyra år i Skottland återvänt dit hans företags resa en gång började. Ett naturligt steg för en av Stockholms mest spännande modeentreprenörer.

Sebastian Öhrn i hans nya butik på Grev Turegatan 46

När Sebastian Öhrns kursare i St Andrews på skotska östkusten ivrigt sökte praktik på banker och konsultbyråer i London satt han själv med andra tankar. Hur ser den perfekta lästen ut på en oxfordsko? Får jag mest kvalitet för pengarna på fabrik i Indien eller Portugal? Borde jag lansera en penny- eller stringloafer först?

Våren 2016 lanserade Sebastian en Kickstarter-kampanj och fick under en månad in 688 000 kr, motsvarande 700% av insamlingsmålet. Myrqvists kampanj blev och är den mest sponsrade kampanjen någonsin inom kategorin mode i Sverige. Sebastian förändrade marknaden för randsydda skor i grunden. Han erbjöd en kvalitativ sko till en bråkdel av priset av vad de etablerade varumärkena säljer sina för. Lösningen: kapa alla mellanhänder.

Sebastian vid ritbordet

Myrqvist tog fram nya modeller och utföranden, och raffinerade sin produktion. Nästa steg var en butik.
– Redan från början var det många kunder som frågade om de fick komma till vårt kontor och testa skorna. I takt med att förfrågningarna ökade så valde vi att göra i ordning ett enkelt showroom i våra lagerlokaler. Vi fick förvånansvärt många besök. Att öppna en central belägen butik känns nu som ett naturligt steg för oss, säger Sebastian.

Den nya butiken ligger på Grev Turegatan 46 i Stockholm och kommer att slå upp sina dörrar den 1:a december, lagom till julhandeln. Utöver skorna kommer det att finnas strumpor och kashmirhalsdukar till försäljning, samt ett urval skovårdsprodukter.
– I vår butik ska alla känna sig välkomna. För oss spelar det ingen roll om du är en riktig snonörd eller köper ditt första par randsydda skor. Myrqvist handlar om att bredda antalet bärare av traditionellt randsydda skor, få fler att uppskatta hantverk och lämna från slit-och-släng konsumtionen, berättar Sebastian.

Detta är din första butik, varför Östermalm?
– Östermalm kändes självklart. Det är en stadsdel med fantastiskt välklädda människor. Östermalm är lite av ett nav när det kommer till klassisk herrstil. Här finns både den unga stilen och den mer traditionella. Jag tror att båda grupper kan uppskatta det vi erbjuder.

Hur är klimatet i Stockholm för en ung modeentrepenör?
– Stockholm är på många sätt idealt för mig. Folk är mottagliga för nya koncept och produkter. Jag tycker att man har börjat se sig om efter kvalitativa produkter. Myrqvists vision är att göra den här typen av produkter tillgängliga för den stora massan. Jag tycker att gemene man och kvinna i Stockholm står för en högre modegrad än i många andra huvudstäder runt om i världen. Just för randsydda herrskor så är Sverige Europas tredje största marknad efter Tyskland och Storbritannien.

Vilka var dina förebilder när du startade herrstil?
– Jag har alltid inspirerats av Elon Musk och Steve Jobs. Även om mina inspirationskällor har varit verksamma inom olika fält så har de verklig passion, energi och beslutsamhet gemensamt. I modevärlden är Natalie Massenet, grundare av Net-a-Porter, en förebild. Hon skapade någonting nytt och lyckades verkligen med att skala upp det.

Myrqvists egna gummisula

Vad bör män tänka på när de köper skor?
– Först och främst bör man tänka på vem man är som person, stilmässigt, och under vilka omständigheter skorna ska användas. Om du kanske tar bilen till jobbet, cyklar eller har skorna i väska fungerar lädersula. Om du däremot går till jobbet eller åker kommunalt och rör dig ute på Stockholms blöta gator är det bra med tunn gummisula. Gummi skyddar skorna och gör de mer tåliga. Om du väljer att själv lägga på en slitsula hos en skomakare tenderar den att släppa vid tån te sig lite väl klumpiga. Vi valde att utveckla en egen lösning till våra skor som har varit väldigt lyckad. Utöver detta är det viktigt att köpa rätt storlek på skorna. Många tenderar att köpa för stora skor, som med tiden kan börja glappa och ge skavsår. Randsydda kvalitetsskor med kork i sulan och salpa i hälen gör att skorna formar sig efter din fot med tiden, därför är det bättre om skorna sitter lite för tajt än för löst första gången.

Mest stilsäkra personen du träffat?
– Det handlar heller inte alltid om vad personen har på sig, utan om hur det bärs upp. Ta flugan till exempel, en idag ganska svårburen accessoarer som jag såg bäras med elegans och lätthet av en äldre herre spatserandes längs Grev Turegatan häromdagen.

Vilka andra butiker på Östermalm gillar du?
– Lund & Lund och Gabucci.

Vad finns det för regler när det kommer till användning av skor? Bör man följa dessa?
– Regler som “inga bruna skor efter kl18”  lever inte riktigt kvar idag. Skor är kul, snyggt och användbart – vi behöver inte krångla till det i onödan. Dock borde man bära ett par rena, svarta skor om ska på begravning, men det handlar mer om respekt än regler. Skorna förtjänar också respekt. Använd skoblock, en vårdande skokräm ibland och när det kommer till mockaskor är impregnering bra i svenskt klimat. Använd en färgad mockaspray för återpigmentering.

Skorna varje man bör ha i sin garderob?
– Ett par svarta oxfords, samt ett par bruna skor i läder eller mocka för ett ledigare alternativ till både jeans och kostym. Sedan är boots ett måste, chukkas eller chelsea.