NÖJE

SM i varm macka

Den tredje årliga upplagan av festivalen Grilled Cheese Sthlm går av stapeln på söndag, den 27 augusti. Utanför Spritmuseum på Djurgården kommer stekoset att stiga mot skyarna.

Grilled Cheese STHLM är en hyllning till den varma mackan. Det handlar om bröd, smör och smält ost, mycket smält ost. Tio foodtrucks tävlar i två olika kategorier, True och Freestyle. Deltagarna i den första kategorin måste hålla sig till de ursprungliga grilled cheese-komponenterna; bröd, smör och ost. I freestyle-kategorin är det tillåtet att inkludera ytterligare två ingredienser, men ingen tävlingsbidrag får kosta mer än 50 kronor. För att avgöra tävlingen kommer en jury att finnas på plats. Besökare och grilled cheese-konnässörer kan också påverka resultatet genom Instagram och hashtaggen #grilledcheesesthlm17.

Vid sidan av årets viktigaste mack-tävling kommer Spritmuseum att servera ett gäng spännande svenska ölsorter från hantverksbryggerier på sin ölbrygga. En jury kommer att finnas på plats.

Bland de tävlande finns bland andra:

Fred’s Food Truck (vinnare i True-kategorin 2016)
Trucken har cirkulerat i Stockholm sen 2012 och har en meny som tar avstamp i det amerikanska köket. De ställer upp i båda kategorierna med en true grilled cheese på scamorza, cheddar och mozzarella. Och deras freestyle är en macka med bacon, roquefort, mozzarella och hackad tomat.

Between buns food truck
De har tidigare tagit hem priset för Bästa kreativa rätt på Nordiska Mästerskapen i Foodtruck. På söndag blir det en freestyle med mozzarella, soltorkade tomater och chorizo. Deras bidrag i den klassiska kategorin kan komma att bli en hit –  ”Triple Grilled Cheese” med kumminost, cheddar och mozzarella.

HK’s Lila Food Truck
Paret Kari och Malin driver tillsammans trucken HK’s Lila Food Truck. Deras specialitet är vanligtvis högrevsburgare med sötpotatispommes och dip. Men i tävlingen ställer de upp med ”Tryffeljack”, som består av formbröd, pepperjack ost och moliterno al tarfufo (tryffelost). Och en freestyle som kallas ”Taste of Norrland”, den byggs på formbröd, emmentaler, edamer, jalapeños och hjortronsylt.

Nya Carnegiebryggeriet
En nykomling som ställer upp i båda kategorierna. Med den ”Robbie’s delight” som görs på surdegsbröd, västerbottenost, rossaost och smör från Oviken. Och freestyle-mackan ”Malte”, med surdegsbröd, cheddarost, luma lagermarmelad, karamelliserad lök & smör.

SE ALLA ARTIKLAR