PROFILER

Bygger Jonas Åkerlund gotiskt tempel i Östermalmskyrkan?

Först blev Zlatan ny ägare av Elimkyrkan på Storgatan. Två år senare köpte regissören Jonas Åkerlund Trefaldighetskyrkan på Majorsgatan vid Östermalmstorg. Är konverterade kyrkor det nya lyxboendet?

Trefaldighetskyrkan

Åkerlunds trefaldighetskyrka är över 120 år gammal, den stod färdig 1884 i nygotisk stil. Priset är ännu inte offentligt. Det är däremot pengen som Zlatan gav för sina nära 1 000 kvadratmeter på fyra våningar i korsningen Styrmansgatan och Storgatan. Kyrkan såldes först till bolaget Pestolla, som Zlatans mamma står bakom, för 43 miljoner kronor. Planen var att göra om kyrkan till ett townhouse. Renoveringen påbörjades men avbröts på grund av klagomål från föreningen. När man åter fick ta upp bygget passade Zlatan på att köpa loss fastigheten i eget namn för 110 miljoner kronor.

Under 2016 lämnade 90 000 svenskar kyrkan. Fastighetskostnaderna väger tyngt på församlingar runtom i landet. Innan du bestämmer dig för att gå i kändisarnas fotspår, ta en titt på dessa renoveringsprojekt och inspireras.

1. Chicago
Ett storstadsboende i en före detta kyrka vars fönster vetter ut mot gator fyllda av grönska.

2. Rotterdam
Denna trettiotalskyrka har byggts om till ett drömboende vid vattnet. Man har behållit det ursprungliga taket, som skapar en unik känsla inomhus.

3. London
Istället för kapell och orgel finns nu ett grandiost sovrum med rustika takbjälkar och dekorerade fönster på övervåningen av denna konvertering.

4. Amsterdam
Här har arkitekterna tagit konceptet av öppna ytor till en helt ny nivå.

5. Philadelphia
En mäktig renovering i marockansk still med intakta kyrkfönster från ett par boendes i Philadelphias utkanter.

6. St. Jakobuskerk
Holländska arkitektbyrån Zecc har utmärkt sig som specialister på renovering av kyrkor.