PROFILER

Frisörduellen: Bobby Oduncu vs. Sacha Mitic

Sacha Mitic driver ansedda salongen Sachajuan på Sturegatan ihop med Juan Rosenlind. Duon har även ett populärt skönhetsmärke under samma namn. Bobby Oduncu driver Bobbys hårstudio på Humlegårdsgatan. Väntetiden för en stund i Bobbys stol kan vara flera månader.

Finns det någon typisk Östermalmsfrisyr?
Sacha: Välvårdat, glansigt med mycket rörelse. Det är sällan klippt i form. Fokus ligger mest på struktur och känsla.

Bobby: En sak som aldrig tycks försvinna är den så kallade “kotlettfrisyren”, backslick som ligger lite mer åt sidan. Östermalmare klipper sig nästan aldrig kort.

Vad snackas det oftast om i frisörstolen?
Sacha: Kultur, relationer, resor, nyöppnade ställen och mat.

Bobby: I min frisörstol blir det mycket psykiskt och fysiskt välmående och världens olika dilemman.

Vilket är det värsta skvallret du hört?
Sacha: Jag har hört enormt mycket, men det är aldrig något som fastnar.

Bobby: Jag får ofta agera äktenskapsrådgivare och har väl hört det mesta. Otrohet eller gifta män som har ihop det med killar. Men också fina saker, om folk som väntar barn eller ska fria.

Någon frisyr du absolut aldrig skulle göra?
Sacha: Ingen. Allt vad gäller hår har med personen att göra. Konstiga frisyrer kan ofta se självklara ut, så länge de matchar bäraren.

Bobby: Jag vägrar permanenta sönderblekt hår. Om en kund insisterar brukar jag kunna övertala dem att göra något liknande utan att håret skadas.

Bortglömd frisyr som gärna får återvända?

Sacha: Korta hår med stark form och struktur på kvinnor. Att klippa i form har inte varit i ropet på många år. Längd och struktur dominerar och få vågar klippa håret kort.

Bobby: Dagens frisyrer är egentligen bara nya varianter på det vi alltid haft, så jag vet inte riktigt. Jag har alltid gillat 50- och 60-talsstilar.

Krävs särskilda kvalitéer för att bli framgångsrik på Östermalm?
Sacha: En god, grundläggande uppfostran är a och o. Du måste vara lyhörd, ödmjuk och inte att vara dömande. Ett visst kulturellt intresse är en bonus.

Bobby: Kunderna betalar lite mer och förväntar sig viss expertis. Det är svårare att slå igenom som frisör på Östermalm än i andra stadsdelar.