PROFILER

”Jag drivs av enkla lösningar på komplexa problem”

 Han är underbarnet som lärde sig själv att koda vid 13 års ålder. Idag är Joel Hellermark grundare och vd för Sana Labs, som med hjälp av artificiell intelligens skräddarsyr digital utbildning. 

En mörk hösteftermiddag i oktober ropas Joel Hellermarks namn upp och han intar den upplysta scenen på EdTech i Stockholm. Med mikrofon i hand, klädd i perfekt sittande kashmirtröja, jeans och dressade sneakers är han redo att sprida sitt budskap till några av branschens tyngsta.
På mässan möts pionjärer, beslutsfattare och experter för att under en enda massiv brainstorm hjälpa varandra att ta nästa steg i utbildningsindustrins digitala utveckling.
 
Joels ögonsten, Sana Labs, är en given fokuspunkt och allt vore på sin plats om det inte var för hans ålder. Med sina 21 år sänker han medelåldern med ett par decennier. Det är inte förrän han öppnar munnen, med marknadschefen Anna Nordell-Westling vid sin sida, som ännu ofrälsta upptäckare av Sana verkligen hajar till.
Tre dagar senare välkomnar Joel oss till kontorshotellet Alma. Högst upp i designskolan Beckmans före detta lokaler på Nybrogatan sitter en av kontorshotellets mest uppmärksammade entreprenörer.
Anna Nordell-Westling (mitten) på Alma
Sana Labs specialanpassar utbildningar på nätet efter individens kunskap och förmåga med hjälp av artificiell intelligens. Så kallad individanpassad undervisning har visat sig fördubbla inlärningstakten.
– Utbildning är vårt samhälles grundsten, det håller alla till en viss grad med om. Ett flertal faktorer har bidragit till att industrin nu står inför ett verkligt paradigmskifte. Förändringen handlar inte bara om affärspotentialer. Företag som Sana kan i takt med att utbildning digitaliseras fundamentalt bidra till ett bättre samhälle. Vi främjar nya möjligheter för anställning, positiv löneutveckling och demokratiserandet av tidigare sällsynta individuella färdigheter, säger Joel.
Värdet för den globala utbildningsindustrin uppgick 2016 till strax över 4 biljoner kronor. Marknaden låter minst sagt lukrativ.
– Personliga och anpassningsbara utbildningsverktyg, skräddarsydda instruktioner och tester är framtiden. Vi ska bli motorn som driver igenom detta.
Edwin Land, en av Joels förebilder, uppfann polaroidkameran
Vilka är dina förebilder?

– Mina förebilder är alla affärsmän, ingenjörer, konstnärer och matematiker på samma gång. Universalgenier som Da Vinci, Edwin Land och Steve Jobs var inte experter inom en specifik disciplin. Deras genialitet låg i att kombinera olika discipliner.

Sana bygger på Joels algoritm. Han har allt eftersom vidareutvecklat den tillsammans med världsledande forskare från institutioner som Imperial College och Stanford.
– Traditionellt sätt har man individualiserat med hjälp av regelbaserade system – om användaren gör X, händer Y. Det här tillvägagångssättet är varken effektivt eller skalbart. Jag såg potential i att utnyttja artificiella neurala nätverk. De lär sig själva att hitta mönster i stora mängder data och kan tillhandahålla en skalbar lösning. På så vis kan ett utbildningsföretag, oberoende av vad de lär ut, enkelt koppla upp sig till vår plattform och få individanpassade rekommendationer. Sanas teknologi skapar för varje individ en unik väg genom en kurs, baserat på elevens personliga inlärning  förklarar Joel.

Sophia Bendz & Joen Bonnier. Bild: Allbright & Atomico

Hans teknologi uppmärksammades direkt och 20 år gammal backades hans produkt och teknologiska drömteam med 8 miljoner kronor från några av Sveriges högst ansedda investerare. Swedbanks före detta chefsekonom Anna Felländer, Sophia Bendz, Joen Bonnier och Katarina Martinson är alla involverade.

– Våra investerare har alla en relevant bakgrund, men inom olika fält. Joen har exempelvis en gedigen bakgrund från världsledande utbildningsföretag och förlag. Sophia kan, baserat på hennes bakgrund som marknadschef på Spotify, hjälpa oss bygga ett globalt varumärke. De delar alla ambitionen att göra revolution inom utbildning, globalt. Anna Felländer kan bygga relationer med intressenter inom politiken, storföretag, och ledande institutioner, samt assistera i långsiktig strategi.
Var befinner du dig om 10 år? 
– Min ambition är att kommersialisera forskning för att lösa fundamentala problem i världens största industrier. Ambitionen är att Sana Labs ska kunna individualisera innehållet för hundratals miljoner elever världen över, och på så vis demokratisera utbildning. Jag drivs av att hitta enkla lösningar på komplexa problem, och göra lösningarna tillgängliga för den stora massan.