RESTAURANG

Robert Hållstrand: ”Berzelii Park är det nya Stureplan”

Robert Hållstrand, som bland annat ligger bakom Hallwylska, om jazzband, nydanande hotellkoncept och hur man skapar Stockholms bästa uteservering.

Hallwylska palatsets lummiga innergård har på bara några år seglat upp som en av Stockholms hetaste uteserveringar, med populär after work och dj:s onsdag till lördag. Nytt för i år är att man tagit in ett jazzband på fredagar.
– Ja, kombinationen av en dj och ett jazzband skapar en jätteskön stämning. Utöver det har vi förfinat olika detaljer, säger krögaren Robert Hållstrand

Vad är receptet för en riktigt bra uteservering?
– Det är viktigt att kunna sitta både i solen och i skuggan. Sen är detta Sverige, och vädret är inte alltid lika fint som just nu, så man behöver olika former av värmare. På Hallwylska har vi en populär cocktailbar och ett stort tak som vi kan dra över vid regn. Sen är vi lyckligt lottade som kan ha uteservering i en av Stockholms häftigaste fastigheter. Något jag verkligen rekommenderar är att man kikar in i museet före middagen, Wilhelmina von Hallwyl var en otrolig kvinna och hennes konstsamling är imponerande.

Favorit ur menyn?
– Vi har en filosofi vi kallar ”allas favoriter”, med mycket klassiska rätter. Min favorit är ändå marängsvissen.

Du har ett helt nöjespalats vid Berzelii Park, med nattklubb, krog och konferensanläggning. I närheten ligger Berns, Strandvägen 1 och nu öppnar även Stureplansgruppen sitt första hotell där. Är Berzelii Park nya Stureplan?
– Det kan man kanske säga. Ett lite mognare Stureplan. Det känns kul, med Kharma var jag med och drev igång Stureplans nattliv för 15 år sedan, och nu har jag hjälpt till att lyfta Berzelii Park, ett område jag trivs väldigt bra i.


Hur länge har du varit i restaurangbranschen?
– I över 25 år. Första jobbet var som diskare på min fars krogar. Både han och hans kollega Bicky Chakraborty har varit stora inspirationskällor för mig.

Har du något annat nytt på gång?
– Det kommer bli fler restauranger och sen filar jag på ett helt nytt hotellkoncept. Men jag vill inte riktigt berätta vad det är än.

Finns det någon sorts krog som Östermalm saknar?
– Östermalms restaurangscen blir bara bättre och bättre, men det vore kul med fler ställen som är öppna efter elva. Och som vegan skulle jag gärna få ännu fler bra alternativ på krogmenyerna.