RESTAURANG

Kvinnorna som tar över krogen

Det som började med en grupp på Facebook för tjejer som ville tävla i mat har blivit en nationell angelägenhet. TakeOver består av Sveriges bästa kvinnliga kockar som fram tills nu lagat över 120 rätter på några av landets mest prisade restauranger. Den 19 februari är Sayan Isaksson och Shibumi värd för det stjärnspäckade gästspelet.

Lisa vid grillen under TakeOver på Ekstedt

Lisa Lönner Pulkkinen grundade TakeOver tillsammans med Linn Söderström. Tidigare hade Lisa jobbat i pr-branschen, när hon blev kock chockerades hon över hur mansdominerad fine-dining scenen i Sverige är.
– Jag insåg ganska snabbt att vi måste göra något åt det här. Jag och Linn arrangerade 2015 ett spontant gästspel på 19 Glas med ett par kvinnliga kockkollegor. Det var fullsatt på några minuter och gästerna var jättenöjda. Varje kock gjorde sin rätt och presenterade den för gästerna vid bordet, säger Lisa.

Linn Söderström

I och med att både Lisa och Linn är egenföretagare – de andra kockar jobbar enbart i restaurangkök – såg de saker och ting från ett annat perspektiv.
– Det fanns en del tjejprojekt runtom i landet, men alla vattnades ur ganska snabbt. Mycket snack, lite verkstad. Talangen fanns alltid, och tjejerna ville komma ut och vistas i en annan miljö och träffa andra kvinnliga kockar. Det är svårt att bli sedd bland hårdföra män i restaurangkök. Vi fick idén att göra turné i Sverige med några av landets främsta kvinnliga kockar.

Sofia B Olsson på Koka

Stötte ni på några hinder i början?
– Ja, nästan alla sponsorer har sina pengar uppbundna i de klassiska, och allt som oftast mansdominerade, projekten, som Årets Kock och Kocklandslaget . Men när vi träffade Martin & Servera så klickade det. Vi hade redan tre stjärnkrogar uppbundna efter succén på 19 Glas – Ekstedt i Stockholm, Koka i Göteborg och Bloom in the Park i Malmö. Alla tre fullbokades. Sedan dess har det gått undan. Vi har gjort stora projekt som att ta över Pontus Pocket i en månad, Guldgalan i Östersund med 1 800 portioner, och mindre gästspel på lokala krogar.

Den 19 februari är det TakeOver på Sayan Isakssons Shibumi

Varför är nästa gästspel på just Shibumi?
– Sayan Isaksson hörde faktiskt av sig, vilket vi är väldigt stolta över. Vårt nätverk består nu av närmre 200 kockar, intresset var enormt inför just den här. Jag klämde in fler än vad budgeten tillät, kunde inte motstå så pass tunga namn. Många inspireras av Sayans matlagning. Därför känns det extra kul att Sofia B Olsson från vrÅ i Göteborg, västkustens mästare på japansk mat med svenska råvaror, är med.

Vad är drömmen för TakeOver?
– Nobelbanketten. Vi siktar högt.

Adam & Albin, Lisas favorit i Stockholm just nu

Var är det roligt att äta i Stockholm just nu?
– Adam & Albin. Mysigt, personligt och ruggigt hög nivå. Jag kan inte ens tänka mig hur tight det måste vara i det lillaköket. Tekniskt imponerande och avslappnat på samma gång.

Kvällens 6-rätters meny kostar 695 kr och kompletterande vinpaket finns. Sittningen börjar 17.00 och seminariet är 15.00. Där kommer Sofia B Olsson att berätta om sin process, hur hon hittar nya råvaror och experimenterade med handplockade ostron och alger. Frida Nilsson, från nyöppnade MJ’s i Malmö pratar om ledarskap. Linn berättar om sin roliga karriär och Lisa om resan med Husmor Lisa Fine Home Dining.

Bordsbokning till TakeOver den 19 februari på Shibumi görs på www.shibumi.se.