RESTAURANG

Miss Voon har fått en lillebror

Jonas Svensson blev en tittarfavorit i Kockarnas Kamp. Till vardags driver han Miss Voon tillsammans med Melker Andersson. Nu växer krogfamiljen med en lillebror, Mr Voon.

Jonas Svenssons kulinariska resa började i F12-gruppen 2004. Han visade framfötterna i köket och blev raskt befordrad. 21 år gammal blev han köksmästare på restaurang Smak på Oxtorgsgatan.

Jonas Svensson (höger) med sin köksmästare på Mr Voon.

Under åren på Smak besökte Jonas och mentorn Melker Andersson ofta London, New York och Los Angeles. Duon gick på krogar där upplevelsen stod lika mycket i fokus som maten. Nobu, Zuma, Roka och Hakkasan var restauranger som inspirerade.
– Vi insåg att lättsamhet var en viktig faktor. Jag gillar inte när restauranger kräver ett visst beteende av gästen. Så fort det blir stelt och styltigt tackar jag för mig. Jag älskade att sitta nära och känna bordsgrannarnas energi men fortfarande äta en privat middag. På de här ställena fanns många olika smaker och stora menyer med många rätter. Det hände mycket helt enkelt, både på tallriken och i lokalen, berättar Jonas.

Hakkasan i London

Lättsamhet blev riktlinjen för Miss Voon i hörnet Linnégatan och Sturegatan. Och succén var omedelbar. Allt från cocktailsugna förfestare till matnördar som ville uppleva Stockholms eget Nobu.

På nyöppnade Mr Voon på Smålandsgatan kommer stämningen förhoppningsvis bli den samma, men på menyn har det hänt ett och annat.
– Vi har en stor tempurabar, ett rotisseri med anka (som inte behöver förbeställas!) och stora grillade rätter för sällskap att dela på. Ankan ser jag fram emot att servera. Vi bakar den efter beställning. Lokalen är designad av byrån Stylt och rymmer 120 platser, säger Svensson och ser sig omkring i det organiserade kaoset på Smålandsgatan.

Jonas är för många ett känt ansikte, efter ha medverkat i årets upplaga av tv-programmet Kockarnas kamp.
– För mig var det en dröm att delta. Jag tycker det är så roligt och spännande att laga mat i tv. Produktioner som denna adderar verkligen till yrket, sen har jag alltid velat se var jag står i relation till andra etablerade kockar. Jag minns fortfarande när jag såg Jamie Oliver första gången på tv. Han slog en hel generation av producenter på fingrarna. Hans sätt att hela tiden vara närvarande, glad och positiv och få matlagning att se genuint roligt ut påverkade även mig.

Vem var svårast att tävla emot?
– Tveklöst Tareq Taylor.

Vad var svårast?
– När jag misslyckades helt och hållet med pannkakorna ville jag bara åka hem. I efterhand är jag nöjd med min prestation. Jag hade gärna gått längre men mitt svenska rekord i såsduellen är jag stolt över, säger Jonas och skrattar.

Vilka andra Östermalmskrogar besöker du gärna?
– Sturehof och Riche. Det känns alltid avspänt och roligt att se så mycket folk ute på krogen. Jag beställer oftast helstekt fisk eller sill.

Nobu Matsuhisa utanför sin första restaurang i Beverly Hills. Sedan dess har han öppnat 29 stycken, med Robert De Niro som affärspartner.

Bästa restaurangupplevelsen någonsin?
– Jag har alltid varit ett stort fan av Nobu Matsuhisa. Hans första restaurang, Matsuhisa, ligger i LA och går inte under Nobu-flaggan. Den är betydligt mer avslappnad än hans andra krogar. Jag hade turen att vara där en kväll då han själv kom på besök. Han knallade in i mjukisbyxor och guld-Rolex och gjorde high five med alla i matsalen – och drog igen efter fem minuter.

Har du någon drömgäst på Mr Voon?
– Jag är tokig i fotboll, så Zidane hade varit speciellt. Zlatan har varit på Miss Voon ett flertal gånger och det känns alltid häftigt.

Mr Voon på Smålandsgatan 26 öppnar den 2 november.