RESTAURANG

Ny spännande fiskkrog på Narvavägen

Pelle Johansson och Folke Hellegren tröttnade på aldrig hitta bra grillad fisk i Stockholm. Därför öppnar de nu Stim på Narvavägen och skapar samtidigt ett nytt krogstråk på Östermalm.

Pelle Johansson på Stim som renoveras för fullt inför öppning den 1 december

Stim är den tredje restaurangen längs en 20 meter lång sträcka på Narvavägens solsida. Bar á Vins och Cassi är närmsta grannar till Pelle Johanssons och Folke Hellegrens Stim.

Pelle leder oss in till ett bord på legendariska Cassi för att undkomma byggbyggstöket på Stim. Enligt Pelle är Cassi en förebild för hur en restaurang bör drivas.
– Det du ser här är allt jag gillar med restaurang. Vår bransch handlar om att förstå sig på den folkliga företeelsen som en kväll på krog är. Det handlar inte om att visa upp sig och showa – det gäller att servera det folk vill ha. Är maten god, stämningen mysig och servicen personlig är det svårt att landa fel. Jag vill att det ska kännas som att bjuda hem folk till mig själv, som här på Cassi. Tre syskon tog över efter sin far och gör det likadant och lika bra, år efter år. En bra steak minute, bea och pommes funkar alltid.

Stim

Pelle Johansson är från Skåne men bodde på Wittstocksgatan i åtta år, så han kan kvarteren. Tillsammans med sin vän och kollega Folke Hellegren letade han lokal i ett område som han tror mycket på. När Oscars Café, senare Oscars Bistro, blev till salu högg duon direkt.
– Vi älskar lokalen och delar av känslan från det gamla caféet kommer att finnas kvar. Vi behåller den fina teakväggen och klassiska ingången. Vi har behövt renovera lite i köket. Vi har inga investerare så vi jobbar båda dubbelt som konsulter för att ha råd med bygget. På söndag sätter vi menyn och siktar på att öppna den 1 december. Det har varit en dröm att äga något själva. Med fyra barn hemma blir det inte lätt, men vi tror stenhårt på Stim och ser fram emot att bidra till att liva upp området, säger Pelle.

Förebilderna är givna. Nils Emil Alin, en av Stockholm mest framgångsrika krögare och mannen bakom legendariska ställen som Källaren Diana, Claes på hörnet och Ulla Winbladh på Djurgården, där både Pelle och Folke jobbat. Douce Steiner, ensam kvinna i Tyskland med två stjärnor i Guide Michelin, är också en inspirationskälla. Här jobbade och bodde Pelle med familj på 90-talet, även Folke fick senare jobb hos Douce.
– På hennes restaurang i Sulzburg är det mycket fisk, ofta grillad över öppen eld. Där fick jag verkligen upp smaken för kolgrillat och iskall lager, något vi kommer ha mycket av på Stim. Om det görs rätt så behövs det inte så mycket vid sidan om. Enkla tillbehör som picklade grönsaker och fräscha salsor kommer göra jobbet. Det ska inte vara svårare än ett perfekt grillat ostron och en väl kyld lager eller ett glas kvalitetschampagne, säger Pelle.

Den nya lokalen på Narvavägen 32 är ett samarbete med byrån Lejonhjärta. Tanken är att restaurangen ska se ut som ett hav, mörkt nertill på botten och ljusare där uppe, vid ytan. Väggarna målas i Riva-blå – färgen som användes i detaljarbetet på italienska yachttillverkarna mytomspunna Aquarama – och kaklet på toaletterna liknar fiskfjäll. Matsalen har 36 platser och baren, där det inte går att boka bord, tar 25. Till en början serveras middag från tisdag till söndag.
– På måndagar finns ingen färsk fisk att köpa, så då håller vi stängt, säger Pelle, som vill göra restaurangen så tillgänglig som möjligt. Priserna ska hållas nere och vi kör inga vita dukar. Helst får vi hit folk från hela stan som får upptäcka hur en liten del av Narvavägen nu har något för alla. Från en delikat fiskspecialist till vinbar i världsklass och traditionell bistro.

Pelle Johanssons Östermalmsfavoriter

Syskonen Fitoussy på Cassi
 1. Cassi
  – Alla rätt. Steak minuten är lika bra som den alltid varit.

  Gåsamiddag på Paraden
 2. Paraden
  – Föredömlig kvarterskrog. Snygg lokal och otippad adress.

  Kommendören
 1. Kommendören
  – Mycket rolig mat som jag gillar att äta. Rustikt, köttigt, härligt.