RESTAURANG

”Till sillen dricker vi alltid riesling”

Maximilian Mellfors, chefssommelier på vinbaren Tyge & Sessil, om bästa vinerna till julmaten och vilken champagnestrategi man bör ha till nyår.
Vilka viner är populära hos er på Tyge & Sessil i juletider?
– Vi har ingen särskild julstämning hos oss. Däremot drar det åt det röda hållet på vintern. Gärna lite kralligare. Det hör nog till den ingrodda känslan av att man bara vill krypa in i värmen och dricka glögg. Då ligger rött vin närmare än till exempel en grüner veltiner.

Tyge & Sessil

Julmat är varierad. Om man bara får dricka två viner till ett klassiskt julbord, vilka rekommenderar du?
– Ett halvtorrt riesling och ett orange vin. Julmaten smakar så mycket av allting. Sälta, sötma och syra. Därför kan det vara bra om vinet har lite tryck i sig.

Dario Princic Pinot Grigio

Hur gör ni hemma hos er på julafton?
– Vi börjar med champagne och några ostron. Sedan havskräftor och löjrom till lunchen som avrundas med anklevertoast. Sedan är det traditionellt julbord och då får man dricka öl, det är helt enkelt godast då. Förutom till sillen, då dricker vi riesling, gärna med sötma men inte med för hög aromatiskt mognad – det måste vara fräscht. När skinkan är klar är det dags att göra sig en macka och till den dricker vi orange vin. Gärna något stramt av hög kvalitet, typ pinot grigio av Dario Princic eller vitovksa från Vodopivec. Till gröten dricks det glögg och framåt kvällen är det dags för den stora finalen. Öppna den där flaskan som bara väntar på att få drickas vid ett speciellt tillfälle, kanske med ost till om det är lite sött.

Inför nyår, är champagne det enda som gäller?
– Ja. Jag rekommenderar någon champagne från Special Club eller ”Club trésors de Champagne” som det heter nuförtiden. Då får man årgångschampagne från små odlare. Mycket roligare än att dricka från de stora husen. Det är ett ca. 30 odlare som gått ihop, alla har gemensamma riktlinjer som värnar om kvalitén på champagne. Jag brukar köpa någon jag inte provat tidigare. Jag har aldrig blivit besviken.

Hur ska man tänka när man köper champagne till ett större sällskap?
– Att det kommer bli dyrt. Passa på att köpa magnum och ännu större! När man köper vin till större sällskap är det mycket roligare om man köper en massa olika sorter.

Max tips: champagne i vinglas.

Finns det några regler för hur champagne bör drickas?
– Nej, det finns inga regler. Men jag rekommenderar att dricka champagne ur vanliga vinglas. Kan kännas speciellt första gången men tro mig det är värt det.