SHOPPING, STADSLIV

Östermalmsbornas nya designdestination

På nyöppnade Dusty Deco på Brahegatan hittar man allt från unika designermöbler och handplockad konst till personliga smycken och härliga blombuketter.

Den personliga mixen av italienska dagbäddar i skinn, handplockade inredningsdetaljer och spännande samtida konst har gjort Dusty Deco vid Hornstull Strand till en av Stockholms mest omtalade inredningsbutiker. Men nu behöver designfantasterna inte längre ta sig till Södermalm, nyligen öppnade en 600 kvadratmeter stor systerbutik på Brahegatan 21.

– Det finns redan många fina inredningsbutiker på Östermalm, men vi vill visa på ett nytt sätt att inreda där man vågar mixa djärvt, säger Edin Memic Kjellvertz som driver Dusty Decos butiker tillsammans med sin fru Lina Kjellvertz.

I butiken hittar man just nu bland annat stora marmorbord, maffiga mässingsarmaturer, nyproducerade möbler och inredningsdetaljer från Jonathan Adler samt Dusty Decos egna handtuftade mattor som tillverkas i Indien.

– Vi försöker hitta udda möbler och prylar som känns både inspirerande och osvenska. Det ska vara lite knasigt, fast på ett bra sätt, säger Lina.

Men Dusty Deco på Brahegatan beskrivs kanske bäst som en kreativ designhubb, snarare än inredningsbutik. Här hittar man också smyckedesignern av Krista Kretzschmar som flyttat sin ateljé hit, svenska märket Magniberg som gör exklusiva sängkläder och curatorn Ditte Lauridsen som tar in intressant konst från välkända gallerier världen över.

– Sen har Kristoffers blommor öppnat butik i våra lokaler. Går man in i en vanlig blomsterhandel nu finns det nästan bara tulpaner och eukalyptus, men här hittar man anemoner, kvistar med körsbärsblommor och mörklila liljor som man inte visste fanns. Det känns som en liten bit av Paris flyttat in och jag köper själv med mig blommor hem alldeles för ofta, säger Lina.

Är det skillnad mellan kunderna på Östermalm och Hornstull?

– Hornstull är mer rock ’n’ roll. Möblerna får gärna vara lite skruffigare där, Östermalmsbon har en lite elegantare smak. På Brahegatan säljer vi fler ”onödiga” möbler som sideboards, byråer och drinkvagnar. Man märker att folk har fler kvadratmeter att möblera upp, stora matsalsbord och jättesoffor har gått direkt, säger Edin.

På tal om soffor. Vad är trendigt just nu?

– Det är inte lika konservativt längre. Färger som puderrosa, duvblått och marinblått är populära och många väljer svängda modeller, säger Lina.

Hur ser inredningstrenderna ut annars den här våren?

– Mycket färg – satsa på blå, gröna och rosa toner. Och det gäller inte bara för möbler, utan testa även att måla väggarna i någon mörkare nyans. Det ljusa och fräscha är helt borta, säger Edin.

Ni tar även inredningsuppdrag. Vad är det vanligaste misstaget folk gör hemma?

– Att de inte vågar. Man tänker för mycket på var möblerna ska stå och vågar inte gå på magkänsla. Mitt råd är att slå till direkt på en möbel du gillar, och lösa placeringen sen. Och sen är det inte hela världen om det blir fel ibland, säger Lina.

 

Lina Kjellvertz

Ålder 35.

Gör: Driver inredningsbutikerna Dusty Deco.

Bor: Fryxellsgatan.

3 Östermalmsfavoriter

Cassi: Älskar att tiden fått stå still och att man vet vad man får för mat – steak minute, bea och flottiga pommes frites. Hela familjen tycker det är gott och ingen blir arg för att kidsen för liv. Narvavägen 30

Babette: Perfekt för kompismiddagen. Ta in några rätter att dela på och låt någon härlig människa i baren rekommendera ett naturvin. Och missa INTE pizzan – den bästa jag någonsin ätit! Roslagsgatan 6

Pom & Flora: Har äntligen kommit till Östermalm – eller i alla fall gränslandet. Bästa kaffet, härliga sallader och bowls och sjukt goda (och snygga!) avokadomackor med nyttiga frön på. Odengatan 39

Edin Memic Kjellvertz

Ålder: 37 år.

Gör: Driver inredningsbutikerna Dusty Deco.

Bor: Fryxellsgatan.

3 Östermalmsfavoriter

Antikvariat Erato: Grymt bra antikvariat där jag har hittat många fina gamla fotoböcker. Karlavägen 12

Kommendören: Ligger tvärs över gatan från Dusty Deco, kanon de dagar jag jobbar sent. En mac n’ cheese med kalvbräss och tryffel går alltid ner. Kommendörsgatan 7

Jus: Har en förkärlek för svarta rockar och de bästa brukar jag hitta här. Brunnsgatan 7